Panthenol (Pro-vitamine B5)

INCI-NAAM: Panthenol

Panthenol is de alcoholvorm van vitamine B5 (pantotheenzuur). In huidverzorging werkt het voornamelijk als bevochtigingsmiddel: het trekt water aan en houdt dit vast om de hydratatie te verbeteren en het uiterlijk en gevoel van droogheid te verminderen. Het wordt ook gewaardeerd om zijn huidverzorgende effect: het helpt de huid rustiger, zachter en veerkrachtiger aan te voelen wanneer de huidbarrière onder druk staat.

Omdat panthenol het comfort ondersteunt zonder exfoliërend te zijn, kan het goed worden gecombineerd met actieve routines (retinoïden, zuren, vitamine C) en komt het vaak voor in formules die zijn ontwikkeld voor een gevoelige huid of droogheid zoals na een behandeling. Je ziet het vaak gecombineerd met glycerine en barrièrelipiden om een basis van “hydratatie + verzachting” te creëren in hoogwaardige moisturizers en serums.

Voordelen van Panthenol (Pro-vitamine B5):

  • Verhoogt de hydratatie van de huid
  • Helpt zichtbare roodheid door droogheid te verzachten
  • Verbetert zachtheid en comfort
  • Ondersteunt een gezonder aanvoelende huidbarrière
  • Combineert goed met sterkere actieve ingrediënten

Panthenol (Pro-vitamine B5) is het beste voor:

  • Gevoelige of snel geïrriteerde huid
  • Droge, vochtarme huid
  • Ondersteuning van de huidbarrière naast actieve ingrediënten
  • Huid die belast is door scheren of weersomstandigheden

Alias van:

  • Panthenol
  • Pro‑Vitamine B5
  • D‑Panthenol
  • Dexapanthenol

Waarschuwingen:

Panthenol wordt over het algemeen goed verdragen. In zeldzame gevallen kunnen personen gevoeligheid ervaren—voer een patchtest uit als je gemakkelijk reageert op nieuwe producten.

Als irritatie aanhoudt, stop dan met gebruik en beoordeel de volledige routine opnieuw (meerdere actieve ingrediënten kunnen droogheid versterken).

Meld je aan voor LUXX Insider

Gratis verzending op je eerste bestelling + 200 LUXX-punten. Hoor als eerste over prijsverlagingen, aangevulde voorraden en nieuwe artikelen. Meer informatie